Dags för respons!

Status: 40 160 ord.

Jag har stommen klar, tror jag. Det känns otroligt! Det finns fortfarande saker som jag är osäker på, men just nu kommer jag inte längre med dessa. Så imorgon skickar jag mitt manus till en lektör som kommer att läsa igenom det och jag får vila ifrån det några veckor (lagom inför den sista tentaveckan för terminen, men sedan ska jag faktiskt vara helt ledig). 40 000 ord motsvarar ungefär 150 boksidor, vilket är ganska tunt, men jag tänker inte fylla ut luckor förrän jag är säker på att det håller, eftersom risken är att ännu mer då måste skrivas om. Självklart har inte någon människa svaret på alla frågor, så jag ska inte förlita mig helt och fullt på en enda människas omdöme, men jag behöver verkligen några objektiva reflektioner för att kunna ta mig vidare. Ibland kan andra se saker som jag själv inte sett eftersom jag är så ”inne” i berättelsen.

De frågor som jag speciellt ställer till lektören är:

 • Håller grundhistorien för en hel roman eller bör intrigen fördjupas?
 • Hur upplever du karaktärerna, är de trovärdiga?
 • Vem/vilka läser du in som ‘skyldiga’ i romanen, får du en klar bild? Tar du som läsare ställning för/emot karaktärerna?
 • Vad anser du om dramaturgin i berättelsen? Kan stycken kastas om, kan kronologin ändras så att det blir mer spännande?
 • Väcker texten några känslor?
 • Hur fungerar gestaltningen/stilen?

Sedan vill jag givetvis veta om det är något annat han tänker på.

Det ska bli oerhört intressant att få input och förhoppningsvis kunna utveckla manuset. Jag har inte räknat hur många timmar jag har lagt ner på det, men det är många. Jag tänker aldrig ge upp det här för jag vet att jag kan få till det om jag bara fortsätter kämpa! Visst är det läskigt att låta någon läsa, så fruktansvärt läskigt, men det är bara att bita ihop.

Ha en underbar dag!

 

9 reaktioner till “Dags för respons!

 1. Åh vad spännande! Ett par proffsögon på texten gör under för den egna blicken och förståelsen för det en håller på med. Hoppas det blir konstruktiv och bra respons som hjälper dig vidare! Vem har du anlitat? 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Härligt det måste vara att vara så klar att du kan lämna över manuset. Själv hoppas jag att jag är det innan vintern kommer. Men först massor av redigerande 😀
  Jag håller tummarna för dig att du får bra respons och du hade jätte bra frågor.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, alltså det är ju inte på långa vägar klart, men det närmar sig och hjälp på vägen behöver nog alla. Haha ok, men redigerande är ju både roligt och krävande. Detsamma!

   Gillad av 1 person

 3. Grattis till att du har kommit så långt! Vilka bra frågor du har. Den här: Tar du som läsare ställning för/emot karaktärerna? Den ska jag lägga på minnet till nästa gång. Likaså om texten väcker känslor. Lycka till med manuset!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s