Redigering, del 3 – När det tar emot

Jag tog en paus från mitt manus – och den har blivit ganska lång. Till skillnad från i våras pluggar jag heltid nu och har inte riktigt haft ork att sätta mig med texten. Istället har det blivit mycket romanläsning på kvällarna och några skrivna rader här och där på spårvagnen. Reflektioner och annat. Dagboksliknande.

Sambon ska åka iväg nästa helg och då ska jag äntligen ta tag i manuset igen. Tyst och lugnt hemma. Plugget får jag jobba undan under veckan så att jag verkligen kan koncentrera mig. Det låter litet dumt att jag vill att han åker bort, men jag ser fram emot att vara helt ensam några dagar och bara sjunka in i berättelsen. Jag behöver mycket sammanhängande tid när jag ska skriva manus, kan inte skriva en halvtimme-timme då och då eftersom det tar tid att komma in i texten.

Jag vet att många är som mig i det. Men det får inte bli en ursäkt för att inte skriva, eller för att skriva på nya idéer istället för på det där halvfärdiga manuset, vilket det blivit för mig.

Hade jag velat skriva på boken den senaste månaden så hade jag skapat den tiden. Men jag har inte orkat. Jag måste tvinga mig att ta tag i det nu. Det är nu det känns tungt, när det verkligen är ett jobb att få ordning på alla lösa trådar.

Det är nu, exakt i denna stund, som sorteringen sker. De som inte pallar och de som kämpar på. De som ger upp och de som en dag står där med en färdig roman.

Jag ska vara en av dem som kämpar på. Jag ska jobba mig upp i flow igen.

 

 

 

11 reaktioner till “Redigering, del 3 – När det tar emot

 1. Det är inställningen som avgör, så tänker jag med. Och med inställning kommer självklart handling.
  Men jag kan definitivt relatera till hur det känns när livet pågår och det finns en massa att reda ut i ett dokument som ständigt skriker ens namn. Jag håller på med en omskrivning och har gått från *gaaaaah” i ångest till *åååhhhh* i nyförälskelse. Det är ändå en oslagbar känsla när saker och ting långsamt faller på plats.
  Min sambo är också borta i helgen, fast jag skriver lika bra när han är hemma så det blir ingen fördel så. Är rädd att det blir tvärt om, att jag sitter med nätbrynja och dricker öl och tittar på fotboll. Äh, ingen nätbrynja 😉
  Lycka till, kul att följa dig!

  Gillad av 1 person

   1. Hoppas du är, och får vara, produktiv under din ensamma helg.
    Själv har jag hunnit läsa de runt 200 sidorna av mitt manus som jag anser är nästan-färdiga, exporterade på pdf till paddan så jag kunde leka att det var en e-bok. Lyckades dock inte riktigt lura mig själv ;P

    Gillad av 1 person

    1. Det tror jag 🙂 dock är det nästa helg och inte denna så vi får se 😉

     Haha asså det där kör jag också med. Tycker det gör att jag läser texten annorlunda eftersom det känns annorlunda än att läsa i datorn 🙂

     Gillad av 1 person

     1. Ok, då hade jag missförstått 😄
      Jag tyckte det funkade toppen, såg texten på ett helt annat sätt, alltså alla fel…

      Gillad av 1 person

 2. Härligt inställning, du har såklart helt rätt! Skillnaden mellan en bok och ett halvfärdigt utkast i datorn är just det, att envisa kämpa sig vidare när det tar emot. Förr eller senare släpper det igen och är nedförsbacke ett tag. Massor av pepp till dig! You can do it!

  Gillad av 1 person

 3. Jag tycker du gör alldeles rätt! Kämpa på och du kommer att stå där med romanen!

  Jag är också precis som du att jag behöver mycket sammanhängande tid. Själv har jag skapat ett veckoschema där jag har två förmiddagar per vecka (fredag och lördag) där det är ”min heliga skrivtid” och det är få saker som får rucka på den tiden. Jag försöker även låta fredag eftermiddag få vara tid för skrivandet i olika former, men då är det inte specifikt textskapande, eftersom jag brukar ha svårt att komma igång med det då…

  Se om du kan hitta något system som funkar för dig 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det är nog det en måste göra, boka in skrivtid 🙂 så enkelt ändå, men ändå svårt. Har provat innan men fallit från schemat, ska prova igen. Tack för tipset!

   Gilla

   1. Gör det 🙂 Mig har det hjälpt oerhört mycket att kunna prioritera. Och att också kunna säga till andra att ”nej, där är jag upptagen med att skriva”. Det visar också hur viktigt det är för dig.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s