Synopsis

Jag skrev så sent som i mitt förra inlägg att jag inte använder synopsis. Det skulle visa sig vara en lögn. Efter att ha funderat i helgen så har jag insett att det finns ett gäng fördelar med att använda mig av vissa verktyg som ingår i begreppet ”planering”.

Jag skulle aldrig börja med en synopsis eftersom jag aldrig kommer på alltihop från början, det mesta kommer allteftersom jag skriver. Jag avundas er som helt plötsligt har en hel berättelse klar i huvudet från första sidan, men sådan är inte jag. Att däremot göra upp en synopsis när jag befinner mig mitt i skrivprocessen tror jag är till stor hjälp. Då kan tankarna behöva sorteras upp och ofta blir det ett avbrott då och då (till exempel när en pluggar till ett prov, som jag borde göra nu) vilket gör att en hamnar längre i från texten och kan behöva en snabb resumé för att kunna fortsätta skriva. Därför har jag nu suttit två timmar  med att skriva en synopsis över hela boken och sortera om kapitlen.

Jag har nu en klar överblick: 25 kapitel varav 5 ännu är oskrivna. Sedan ska vissa delar byggas ut innan det skickas till en lektör för genomläsning. Whoho!

Nu måste jag verkligen plugga på grammatiken i veckan. Skärpning.

 

7 reaktioner till “Synopsis

 1. Spännande med lektören, ser fram emot ett inlägg om det samarbetet. Har själv gått igenom andras manus och granskat språk, fakta, kronologi o.s.v. – har jobbat med korrektur i femton år – men aldrig låtit någon annan läsa det jag skrivit. Så jag är ruskigt nyfiken!

  Gilla

  1. Jag kan absolut rekommendera att skicka det till någon, även om det kostar en del så är det nog ofta värt det. Kommer att skicka ett råmanus till honom i slutet av maj har vi bestämt, så självklart kommer uppdateringar kring detta. Har inte provat hans tjänst innan, utan hade en annan till mitt förra manus (som jag lade på is eftersom jag inte själv visste vad jag ville med det).

   Gillad av 1 person

 2. Jag känner också ofta att nån sorts synopsis föds sen när jag skrivit ”in mig” i texten. Skulle knappast orka skriva en berättelse där jag vet PRECIS ALLT som ska hända, det mest spännande med skrivandet är att en aldrig vet vad som kommer att hända med texten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s