Jag läser, redigerar, läser igen, skriver om. Jag driver sakta mot målet.

Ett tag hade jag tappat tron. Jag var helt säker på att manuset inte var något att ha. Dessutom hade jag skitmycket i skolan. Skulle jag verkligen prioritera en liten hobby framför den? Jag gav upp och lade allt skrivande åt sidan i flera månader. Men jag läste desto mer.

För några veckor sedan tog jag fram manuset igen och började läsa. Läsa på det sätt jag läser andras romaner. Utan att hoppa över rader för att jag vet vad som ska stå. Det slog mig att det hade många kvalitéter och utan att jag hann tänka eller planera började fingrarna korrigera saker som jag måste ha burit på undermedvetet. Både saker som lektören påpekade kring det dramaturgiska och helt nya saker. Såhär ska det ju vara, inte sådär. Hur tänkte jag egentligen här?  

Vid varje läsning hittar jag språkliga brister. Adjektivsjukan. Radera. Gestalta. Jag hittar logiska felslut. Tänk igenom. Ändra. Och så språket igen i den nya texten. Jag jobbar mig igenom den, sakta men säkert. Den är närmare 50 000 ord så det tar lite tid. 

Jag inser att det här kan bli bra, men det krävs ännu mer hårt arbete. Mitt språk är inte så bra som jag tror. Jag måste läsa ordentligt. Verkligen läsa.  Men viktigast av allt: Inte fastna i språket. Storyn måste hålla, alla trådar vävas ihop. 

Jag vet inte om jag bara ska redigera själv nu en gång till innan jag skickar det till ett förlag eller om jag ska ta en vända till med lektör när jag känner mig färdig. Vad tycker ni är bäst? Jag har ju funderat mycket på att ge ut själv, men vill nog ändå testa och se vad förlagen tycker, med tanke på att det är så dyrt att ge ut själv om det ska bli bra. 

Hur tänker ni kring att skicka till förlag? När är ett manus redo? 🙂

13 reaktioner till “Jag läser, redigerar, läser igen, skriver om. Jag driver sakta mot målet.

 1. Att säga när ett manus är helt klart är svårt. Själv upplever jag det som en känsla av att jag inte kan ge texten mer. När jag läser vill jag inte ändra något. Därför är det så bra att låta en text vila en period, kanske flera gånger till och med. För när jag tar upp den några veckor (månader) senare, ser jag nya saker jag vill justera. Och nu, när jag provat med testläsare för hela manuset för första gången har jag upplevt att jag fått feedback på sådant jag själv misstänkt kan bli bättre men även på sådant jag inte tänkt på. Suveränt!
  Så hittar du en eller flera riktigt bra testläsare kan du få stor nytta av dem för att utveckla din text. Och själv tycker jag verkligen en text ska vara så klar som möjligt innan den skickas till förlag. Så att åtminstone jag kan stå för allt som står i den och inte tänker att jag borde justerat än det ena än det andra.
  Kul att du hittat tillbaka till manuset och lycka till!

  Gilla

 2. Så härligt att läsa att du fått lust och glädjen tillbaka till ditt manus. Efter att ha läst ditt inlägg så undrar jag om tagit hjälp av några testläsare?
  Själv hade jag två testläsare till mitt manus. Och det måste jag säga var guld värt. Kan rekommenderas!

  I början tänkte jag skicka in till förlag, men ändrade mig under resans gång. Mycket på grund av att jag läst att förlagen tog verkligen god tid på sig att läsa och ändå sedan skicka en refusering. Nu blir jag en egenutgivare istället.😄

  Gillad av 1 person

   1. Först vill jag börja med att säga att jag är debutant. Är med i några fb-grupper och har följt inlägg och frågat mig för. Oftast börjar man med testläsare, sedan lektör och sist korrektursläsning sedan är manuset så pass färdigt att skickas till förlag eller som jag för egenutgivning. Min feelgood roman heter ”Livet blir aldrig som man tänkt” Titta gärna in på min blogg så får du se hur boken kommer se ut. Boken släpps om 1-2 månader. Just nu ligger manuset för korrektursläsning.

    Gilla

 3. Alltså gud, ett manus är väl aldrig färdigt egentligen. Men sen när du känner att du inte har mer att ge åt texten ska du absolut skicka in. Härligt att du hittat tillbaka till texten! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det är väl så ☺️ ja jag får se hur jag gör. När det väl börjar bli klart är det nästan så att jag vill säga på karamellen och finsputsa i evighet, aldrig kunna få drömmen krossad liksom.

   Gilla

 4. Grattis till att du hittat tillbaka till ditt manus! Jag tycker absolut att du ska våga testa skicka till förlag. Själv skickade jag ett manus som var alldeles för ostädat, men det gick bra ändå! Dock blev det mycket redigeringsjobb att göra efter antagning så min rekommendation är att gå igenom det några vändor på egen hand även när det börjar kännas färdigt, gärna att manuset får vila emellan. Stort lycka till 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Jag tänker som så att om man känner sig hyfsat klar med sin text så behöver man inte en lektör innan man skickar sitt manus till förlag. Förlagen ser om det finns förbättringspotential och då måste man ändå ändra och bearbeta texten innan det blir en färdig bok. Om du i stället tänker publicera på egen hand så skulle jag ta så mycket hjälp som möjligt (och ekonomin tillåter) innan tryckning för att undvika korrfel och annat.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för svar 🙂 Jag har läst någonstans att ett manus helst ska vara ”färdigt” när förlagen tittar på det, men det är ju omöjligt att veta när man är ”klar”. Finns alltid något att pilla i. Jag hoppas du har rätt!
   Ja det var lite det jag menade med att egenutgivning är dyrt. Det dyra är ju inte tryckning utan alla redaktionella tjänster 🙂 Utan dem blir det ”hemmabygge” och det är inte intressant :/

   Gillad av 1 person

 6. Hej Gabrielle,
  Vad roligt att du hittat tillbaka till ditt manus. Jag kan inte nog understryka vad viktigt det är att redigera, vila, redigera igen, osv. Av egen erfarenhet.

  Just att du kan läsa ditt manus med nya ögon säger mig att det fått vila tillräckligt länge, för att du ska kunna förbättra det ytterligare. Jättebra! När du väl känner dig nöjd, kan du pröva på att skicka in. Går det inte så låt det vila, redigera ev igen. Skicka på nytt om du känner att du fått manuset ännu vassare.

  Skulle jag göra om processen skulle jag vänta längre än vad jag gjorde med mitt första. Sen känns det som att jag lärt mig en hel del sedan det första manuset och redigeringen inte behöver ta lika lång tid denna gång.

  Lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för det utförliga svaret 🙂 Intressant att läsa vad andra tycker. Man är ju så ensam i skrivandet. Det är lätt att tappa hoppet eller bli övermodig 🙂 Tack 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ja, jag tycker egentligen inte om mitt svar, men det var vad jag har lärt mig. Vill gärna processen ska gå snabbare. Men prövar du att skicka in manuset och det inte går, så kan man vänta ett år o pröva igen. Du kommer få din erfarenhet, o det är kul att få höra hur det blir för olika skrivare. Ingen är den andre lik. Önskar dig all lycka till!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s