Respons och insikter

Status: 34 500 ord

I fredags lät jag min sambo läsa de första 17 sidorna i mitt manus och jag måste nu medge att det är bra att låta någon läsa ganska tidigt i processen. Jag trodde att han bara skulle läsa och säga att ”det är bra”, för han läser inte så mycket skönlitteratur, men ack så fel jag hade! Han gick iväg med pappersbunten och kom tillbaka med den en halvtimme senare och då var sidorna gulmarkerade.”Jag analyserade det som om det var en film”, kommenterade han och jag tyckte det var så himla gulligt sagt, eftersom det i princip är samma sorts analyser en gör av dramaturgi och trovärdighet i film och litteratur.

Analysen visade sig vara riktigt skarp. Den resulterade i en diskussion om hur manuset skulle utvecklas, jag pitchade fortsättningen och lade fram olika scenarier för att se hans reaktion. Vi tog en långpromenad i vårsolen och vårt flera timmar långa samtal gav mig insikter om storyns svagheter som jag inte tidigare hade sett. Jag strök genast flera tusen ord ur manuset och skrev om de inledande scenerna. Jag tror att ändringarna kommer att göra manuset mycket starkare.

Nu vet jag precis vilka scener som jag måste skriva för att knyta ihop trådarna, men jag har inte riktigt tiden just nu att klura på detaljerna och skriva på dem. Det är så frustrerande.

 

6 reaktioner till “Respons och insikter

 1. Modigt och bra att låta din sambo läsa!
  Jag jobbar på att släppa sargen och lämna ifrån mig det jag skrivit, som journalist är jag van att få mina texter kritiserade och att skilja på jobb och person, men med det skönlitterära har det varit svårare att se den skillnaden – även fast jag skriver fiktion.
  Heja oss, och heja våra stöttande sambos. 🙂

  Gilla

   1. Självklart gör den det, en öser ur livets källa, så att säga. Men det ÄR ändå inte en själv.
    Det jag är rädd för är att folk som läser – och precis som du tycker inte jag att mamma och syrran är ”bra” läsare – ska tro att det handlar om mig.
    Tack för en bra blogg för övrigt, mycket matnyttigt och tänkvärt.

    Gillad av 1 person

    1. Hmm.. Det är svårt det där. Skriver författaren om sig själv nu eller inte? Tycker att även medier tenderar att fokusera på författaren snarare än romanen, vilket är rätt störande ibland..
     Tack detsamma ☺️

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s