Skapa skrivtid som student

Det visade sig att jag blev godkänd på allt utom fonetiken på grammatikkursen, alltså den del som handlar om språkets ljud. Nu måste jag alltså göra om den lilla fonetiktentan och om jag inte klarar den nu heller får jag vänta ett helt år och göra om hela kursen. Hu! Det får bara inte hända, för då kommer jag inte heller in på den pedagogiska utbildningen i höst. Således är jag inne i tentabubblan igen några dagar. Jag måste bara klara detta.

Så det här med att skapa skrivtid, det är inte alltid så lätt. En kan visserligen tycka att jag som pluggar borde kunna planera allt själv och sätta mig när jag vill. Så är det ofta och det är jag otroligt tacksam för, men det är långt ifrån alltid så. När tentorna närmar sig måste jag ha fullt fokus på dem, för om jag inte klarar en tenta kommer jag att beskylla mig själv för att jag tog den där kvällen till att skriva istället för att plugga. Varje extra pluggad timme kan vara avgörande. Naturligtvis finns det i praktiken tid, men som student kan en ju alltid göra lite till, det tar aldrig slut. Även om jag bara går runt med tentaångest en timme, som katten runt het gröt, så kan jag inte lägga tiden på att skriva stället för det hade känts ännu mer dumt (oproduktivt tankesätt, jag vet).

Så… Jag borde egentligen inte blogga nu heller. Disciplin, Gabrielle, disciplin!

När det handlar om att skriva skönlitteratur tycker jag dessutom att det är viktigt att ibland kunna ägna några heldagar i sträck åt att bara skriva. Att lägga en timme här och där funkar inte för mig eftersom det tar tid att hitta in i texten vid varje skrivtillfälle; att leta sig fram till tonen, språket, tempot och ja… scenens ”själ”. Därför koncentrerar jag mig hellre på plugget i intervaller och skrivandet i intervaller. När jag inte skriver på dagar eller veckor noterar jag bara korta fraser eller förslag på ändringar i mobilen: ”Ändra det de säger på s. 15 till X” eller ”Introducera karaktär X tidigare” etc. Nu är min mobil full av sådana noteringar och efter tentan nästa onsdag så är det bara att skriva på!

Hur går det för dig att skapa skrivtid, samtidigt som du pluggar/jobbar?

(Tackar förresten Marie på bloggen Mitt Skrivliv för att hon tipsade om min blogg i sitt inlägg idag! Det var en glad överraskning. Marie har själv en mycket välformulerad blogg om skrivande, som jag självklart följer. Det är viktigt med pepp!)

 

6 reaktioner till “Skapa skrivtid som student

 1. Åh, jag minns den där fonetiktentan! Vår kursledare berättade att hon själv inte klarat den förrän 7:e gången haha. Det var faktiskt en stor tröst. Vad pluggar du till? Jag läste Tolk- och översättarprogrammet. 🙂

  Gilla

 2. Heja heja – du fixar tentan!
  Nu när du pluggar kan jag anta att det är att ”synda” när du skriver på ditt manus istället för att plugga men om man tänker på livet i stort är det ju en konstruktiv synd som gynnar dig i massa sammanhang.
  Mitt liv är så fragmentariskt att jag aldrig kan få ihop långa sjok med skrivtid. Jag har kortat ner min ”ställtid”, detta genom att jobba så ofta jag kan med mitt manus, samt använda typ lunchtid, raster och korta stunder på morgonen till skrivande.
  För att få till skrivarsjok har jag tagit ledigt från jobbet någon vecka och åkt iväg och levt ett slags skrivarcelibat-liv. Väldigt skönt.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är väl litet så… Herregud, det låter stressigt! Men starkt av dig att du klarar av det 🙂 Åka iväg på skrivarresa har jag aldrig gjort, men det verkar helt fantastiskt att bara gömma sig någonstans en vecka 😀

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s