Anteckningsboken redo?

Ibland hör jag etablerade författare berätta om hur de alltid är uppmärksamma på saker runtomkring och noterar händelser eller citat i sina anteckningsböcker (eller mobiler), när de är ute bland folk. Är detta något ni brukar ägna er åt?

Själv är jag väldigt dålig på att anteckna och det är sällan som jag ens är uppmärksam på vad som händer runtomkring, just för att jag alltid skriver på min bok i huvudet, eller helt enkelt bara fantiserar och därför inte är närvarande. Ibland noterar jag nya idéer i mobilen, men då är de direktrelaterade till mitt pågående projekt, inte idéer för ”framtiden” eller något jag sett i verkligheten just i stunden.

Jag för inte heller dagbok, har aldrig orkat mer än några dagar. När jag skriver skönlitteratur läggs sidorna till varandra nästan utan ansträngning, men att skriva om min egen tråkiga vanliga dag känns nästintill omöjligt. När jag har tagit mig friheten att förvrida verkligheten och överdriva saker har det gått betydligt bättre, men då är det ju ingen dagbok längre. Inte heller bloggen är en dagbok i den bemärkelsen, eftersom jag kan välja att anlägga olika teman och frågeställningar av mer tidningsliknande karaktär. De mest dagboksliknande inläggen, de korta, sammanfattande, är också de svåraste att skriva.

Kanske borde vi alltid vara redo att skriva ner det vi ser, föra dagbok, tjuvlyssna på bussen och ta smygfoton på olika personer eller riva ut bilder ur tidningen att använda som ”inspiration”? Är detta nyckeln till ett lyckat författarskap, eller har vi alla olika sätt att processa intryck?

 

 

17 reaktioner till “Anteckningsboken redo?

 1. Jag äälskar anteckningsböcker! Förut skrev jag allt för hand, och har således massor med anteckningsböcker som samlats på hög genom åren. Nu försöker jag skriva in det mesta direkt i datorn, men använder både mobilen och anteckningsboken till att skriva ner en idé eller förslag på någon detalj. Men jag är inte heller så uppmärksam när jag är ute bland folk, utan går mest i min egen tankevärld haha. 😛 Jag brukar inte plocka sånt som folk säger på bussen direkt, utan jag skapar t.ex. en karaktär baserat på hur jag vill att denne ska vara och kanske plockar jag då några karaktärsdrag från en eller flera personer jag känner eller är bekant med. Dråpliga saker som händer i vardagen kan vara något jag skriver ner också, sånt kan vara bra att fylla ut en historia med om man vill ha den lite humoristisk. Att skriva ner saker är dock ett måste, jag skriver oftast på flera historier samtidigt och det går inte att hålla allt i huvudet.

  Gillad av 1 person

 2. Jag är väldigt mycket närvarande i det projekt jag för tillfället är inne i, de flesta tankar kretsar kring det. Men idéer som kommer till mig skriver jag ner i mobilen för framtida bruk. Dock inget tjuvlyssnande eller liknande… Fast jag tror det är en bra grej att göra. Att observera och kunna beskriva människor – utan att använda stereotyper – är en bra övning och något jag borde ägna mer tid åt.
  Jag känner igen det där med dagboken, det är en annan sak, bloggen är ingen dagbok för mig heller. Min tanke – som skrivande människa – är att vi som skriver om andra människor, må vara påhittade, är alldeles för ointresserade av oss själva på det sättet, för ointresserade för att skriva dagbok.
  Tack för en bra sida!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det där med att undvika stereotyper är viktigt, vad det beträffar håller jag med om att en borde vara mer uppmärksam 😊 ja visst kan det vara så, de uppdiktade karaktärerna är så mycket häftigare!
   Tack själv!

   Gillad av 1 person

 3. Jag antecknar sällan intryck och idéer jag får från världen runt omkring mig. Dock har jag ett anteckningsblock bredvid sängen där jag skriver ner spontana idéer eller lösningar på problem i den historia jag skriver på för att komma ihåg dem när jag vaknar nästa morgon. Vissa idéer får jag precis innan jag ska somna, så därför.
  Sist och slutligen använder jag sällan de idéer som jag skrivit ner i mitt anteckningsblock. Istället skriver jag väldigt mycket kommentarer till pappers under skrivprocessen för att kunna hålla koll på vad jag jobbar med. Jag skriver listor på vad som ska åtgärdas, tidslinjer, ritningar på hus, kartor och scheman över de mest invecklade sakerna.

  Gillad av 1 person

  1. Känner igen att en får idéer på kvällen. Är likadan när det gäller det 🙂 intressant! Ja har en komplicerade historier så behövs nog kartor etc. 😊

   Gilla

 4. Man har nog olika sätt att jobba på. Jag är analog och ääälskar snygga anteckningsblock. Bara att gå in i en pappershandel och spana in färg, form, alla oskrivna blad. OJOJ, jag går igång på det. SEdan är jag impulsiv och har en så tjock agenda (heltidsarbetande småbarnsmamma och projektnarkoman), så att skriva ner kan vara det enda sättet en idé överlever mer än några hundradels sekunder. Jag tror inte detta passar alla. Do it your way, din magkänsla säger ju bäst hur du löser dina problem! Intressant inlägg!

  Gillad av 1 person

 5. Intressant inlägg! Jag är en sån där som både antecknar i mobilen och tjuvlyssnar 🙂 Jag arbetar med flera olika berättelser parallellt, men särskilt en har jag fokus på nu. Jag hör, läser och ser saker hela tiden som ger mig ideer och inspiration. Saker jag antecknar och sedan infogar i mina berättelser. Jag samlar även på vacra ord och använder dem på samma sätt.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter sannerligen ambitiöst! Säkert är det också ett lyckat koncept om du får ut intressanta idéer ur dina anteckningar. Ser fram emot att läsa din bok när den är klar 🙂

   Gilla

 6. Jag är inte särskilt uppmärksam när jag är ute på stan men skulle jag komma på något som inspirerar mig, antingen det hände i närheten av mig eller om jag läste om det osv, kan det hända att jag använder det i något jag skriver. Däremot antecknar jag inte så ofta. Bara som du nämner, en idé till något jag ska skriva, inte ”allmänna” saker som kanske går att använda i framtiden.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s