Sandberg, Kristina: Trilogin om Maj

2015-04-19 14.19.51
Första boken i serien

Detta är en människa som fängslade mig nyligen. Jag kände mig liksom fångad i någon annans liv när jag läste Kristina Sandbergs prisvinnande* trilogi om hemmafrun Maj. Maj blev en människa i min närhet, ja, hela hennes tjocka släkt blev min för ett tag. Jag var helt plötsligt inuti en mammas huvud – och lika chockad som Maj.

I nummer 1 2015 av tidningen Skriva berättade Sandberg att hon tänker att hon skriver om det mest dramatiska som finns: ”födelse och död” (s.59) – i motsats till vad en reporter hävdat och vad som kan bli uppfattningen när man först sätter tänderna i hennes trilogi; det är mycket matlagning, intensiv städning, släktkalas och kaffe med dopp. Högst vardagliga ting, förvisso. Men också sjukdomar, sorg, ansvar och missbruk. Min mormor. Din mormor kanske? De var hemmafruar. De levde under någon annans tak och födde, de gav liv och de följde alla råd om hur man bäst skulle hantera blodfläckar på lakanen. Och de blödde. Det blöder så mycket ur Maj, men ord tränger inte ut. Ångesten bultar därunder, genom allt, men hon anpassar sig och håller sig till det hon vet. Språket känns tidsenligt och flödar som tankarna – avslöjande och exakt.

Andrea Irving ger dessutom dramat ytterligare livsgnista genom sin fenomenala (!) inläsning i ljudboksversionen. Inte en enda promenad blir tråkig.

* Sandberg vann Augustpriset 2014 för hela serien.

Första boken: Att föda ett barn
Andra boken: Sörja för de sina
Tredje boken: Liv till varje pris

2 reaktioner till “Sandberg, Kristina: Trilogin om Maj

 1. Är inne på andra boken i triologin just nu. Den första läste jag själv och den andra lyssnar jag nu på. Kan inte annat än att hålla med om att inläsaren är perfekt för rollen.
  Kanske är det för att jag inte är van vid ljudböcker och lätt försvinner i tankarna och tappar bort mig som jag känner att tvåan är lite väl ”hoppig”. Tidshoppen från en stund till en annan känns väldigt stora. Eller har jag helt enkelt drömt mig bort under delar av boken? 🙂
  Åh visst är det mkt kaffe med dopp. Man blir fikasugen varje gång man slår upp boken. Men den binder, man vill läsa mer, man vill veta allt om Maj. Om hon är nöjd med det liv hon fick, hur relationen i slutändan ser ut mellan henne, man och barn. Kommer hon ngn gång träffa Erik igen och vad händer då? Bra och fängslande historia.

  Gillad av 1 person

  1. Oj, hade helt missat din kommentar!
   Visst är hon!
   Haha jo, tidshoppen är ibland stora i boken, men jag antar att en får skriva så om en ska få ner så många år. Ja precis, just om hon är nöjd är en intressant fråga som jag inte tycker att jag riktigt fick svar på. Vad kul att du också gillade dem 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s