Lektörens tips: Helhet – att hitta kärnan i ett manus 

Det åtta sidor långa svaret jag fick från lektören inleddes såhär:

Det var intressant och din berättande ton och hur du använder språket känns omedelbart, intelligent och personlig. Det är skrivet med passion, energi och ibland tycker jag nästan en slags desperation. Tyvärr är det också väldigt svårt att avkoda eller tolka.

Det var svårt att fundera ut hur jag skulle lägga upp den här kommentaren. Det finns en rad ingångar och intressanta tankegångar och vad man kanske kalla för form- eller stilexperiment. Frågan är om du kan utveckla det så att du hittar mer av ett gränssnitt mot läsaren för att förmedla det du vill ha sagt.

Det sammanfattar också utlåtandet ganska bra. Uppenbarligen vet jag inte riktigt vad jag vill ha sagt. Det är nog så. Jag är väldigt vaksam i mitt skrivande på att inte vara övertydlig och skriva någon på näsan, eller vara moraliskt ställningstagande, vilket jag lätt blir. Jag ser författarens roll som objektivt observerande, det är mitt ideal, och det värsta jag vet är ”kloka” citat som fogats in eller när romaner kämpar för att uppfylla en norm som är ”ordspråks-klok”. Det ska inte vara någon ”kontenta” av det hela. Om det finns en ”kontenta” – varför ska jag läsa boken? – Frågan hur en hittar en balans mellan helhet som en historia kräver och den komplexitet som karaktäriserar livet. Genomgående märker jag hur hon försöker förstå vad boken handlar om:

…bra om det finns en helhet, att det hänger ihop från början till slut och det kan man nog inte säga att det gör här. Det finns många scener och passager som är väldigt bra fångade och känns autentiska, sedan undrar man lite över hur texterna i dess helhet hänger ihop…

Enlight

Hur hittar en kärnan i en text? Är texten gjord av melonkött med massor av möjliga livgivande frön, eller är den en persika? Var är mitten och när är det slut? Sitter inte nyttigheterna i skalet, som på en potatis? Vilken är kärnan i ditt liv – den röda tråden? Är det egentligen ett tjockt rep som binder samman dina val med vad du råkar ut för eller är dessa händelser bara löst lagda bredvid varandra på bordet, som missanpassade pusselbitar utan fästande kanter? Jag ska arbeta på något viktigt. Kanske berör det inte bara min text, kanske handlar det om något mycket allvarligare. En del kallare skrivande terapeutiskt. Jag tror att en text kan spegla ens sätt att tänka och att en därmed har chansen att lära känna sin egen kognition genom att skriva. En annan kritik som jag kommer att fundera mycket över är detta:

… det blir rörigt och svårt att förstå de olika nivåerna och perspektivbytena.

Jag förstår att det är krångligt när en byter perspektiv för ofta och det blir en verklig utmaning att hitta rätt i detta, så att historien håller och allt ”kommer fram”. Efter lite diskussion kring själva historien avslutar hon med något som faktiskt är mitt i prick när jag tänker efter:

Jag får känslan av draperier som dras för och bort och som förvillar, mellan mig och innehållet och kärnan i det som förmedlas. Och då och då dras de bort och man får verkligen se vad som pågår. Jag tror ändå du ska sträva efter att inte drapera för mycket utan låta Siris erfarenheter tala för sig själva så att läsaren kan ta dem till sig, mer direkt Siri-läsare.

Jag tror verkligen att hon har rätt! Det handlar också om att lita på att ens karaktärer är tillräckligt intressanta som de är, kanske är mitt manus lite som en film med för mycket specialeffekter. Frågan är bara hur jag hittar fram till historien som jag i grund och botten faktiskt försöker att förmedla.

8 reaktioner till “Lektörens tips: Helhet – att hitta kärnan i ett manus 

 1. Vad spännande att få ta del av ditt skrivande och allt som händer längs vägen. Håller med tidigare kommentarer om att det låter väldigt intressant, ditt innehåll. Hur lång tid tog det att få ett utlåtande? Hur valde du lektör? Lycka till med justeringen 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det tog cirka en vecka men hade bokat tid med henne för någon månad sedan. Hm… Ja jag kollade runt på hemsidor och så hittade jag en med många referenser och som såg ut att ha en hel del erfarenhet och kändes vettig. Det finns så många att välja på men jag tror att om bara någon med läsvana får grotta ner sig i det så får en alltid ut något av ett utlåtande! 🙂

   Gilla

 2. Har läst ditt inlägg ett par ggr. Funderat över dina frågeställningar. Och lektörens synpunkter. Du skriver bra. Du har en historia du vill berätta. Vad händer om du släpper alla måsten, tankar om att vara för tydlig gentemot läsaren osv och ger dig hän. Skriver direkt från hjärtat. Bara en tanke från en aspirerande författare 😉 Mina bästa texter har kommit i just de stunderna. Tagen av en känsla, en ide och bara skriver rakt från hjärtat utan för många tankar på hur. Som sagt, svårt det där. Men kanske ngt att fundera på 🙂

  Kan även tipsa om boken ”Hitta glädje i skrivandet”. Kan tro du skulle gilla den. Väcker tankar och inspiration.

  /Anni

  Gillad av 1 person

  1. Hm… Ja, det låter faktiskt ganska vettigt när du säger det. Det är kanske det jag borde jobba med, att inte hämma mig själv och konstla till det för mycket. Tack för tipset! 🙂

   Gilla

 3. Låter som det du skriver är väldigt långt från det jag skriver och jag tycker det låter så himla intressant och spännande. Tro på din grej, ta ut de bästa bitarna av kommentarerna och skriv om texten med dem i tankarna. Heja!

  Gilla

 4. Det låter som om du skriver på ett intressant och annorlunda sätt utan att följa de ”vanliga” formerna och strukturerna. Ge inte upp detta tänker jag utan hitta något som också funkar för läsaren. Jag tror på det annorlunda 🙂 Kanske ytterligare en lektör kan komma in när du fått klura på utlåtandet och gjort justeringar? Lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s