Att läsa en bok eller hundra 2017

2016 läste jag 23 böcker och lyssnade på 5. Listan och recensioner hittar du här. Alla är dock inte recenserade. Jag vet inte ens om jag  kan kalla mig en läsande människa  när jag jämför mig med många andra bokbloggare. På instagram delade vissa i mellandagarna hur de hade lyckats plöja närmare hundra böcker (och ibland ännu fler). Jag älskar att läsa, men sådär många kommer jag aldrig att varken hinna eller vilja läsa. Vad är meningen med att nå dessa höga siffror i antal böcker?

Mitt mål för 2017 är att läsa 24 böcker, alltså två i månaden. Inte för att det är många, utan för att det innebär en kontinuerlig läsning i en takt som gör att jag kan ta till mig innehållet, reflektera över det och lära mig någonting av det. Förutom att sköta min vardag och mitt ”riktiga” liv. För mig är det viktigt att läsningen ger mig nya insikter och lärdomar, men mindre väsentligt om den är underhållande – det ser jag mer som en bonus. Mitt egentliga mål är alltså inte just 24 böcker, utan tid till mycket läsreflektion.

Vilket är ditt läsmål?

 

 

 

12 reaktioner till “Att läsa en bok eller hundra 2017

 1. Genom litteraturvetenskapen har jag fått läsa många böcker, men många har jag tyvärr bara skummat igenom. Man hinner liksom inte läsa Brott och straff grundligt när man har tre andra böcker till samma seminarium. Man får definitivt en helt annan lässtil när man lär sig att läsa så intensivt, och just nu försöker jag vänja mig av den lite för att föröka hitta tillbaka till glädjen i läsandet istället för det där måstet.

  Gillad av 1 person

 2. Bokbloggar är bokbloggar tänker jag. De läser för att de har tid. Jag skulle också kunna plöja flera böcker per vecka om jag känt att den tiden funnits, men med utbildning (jobb har väl typ alla…) och att skriva ett manus blir bokläsningen inte prio ett. Det hade ju blivit helt galet. Ändå är jag nöjd. Tre böcker per månad lyckades jag med förra året. Tänker samma i år.

  Gillad av 1 person

  1. Så är det verkligen, fattar inte hur de hinner om de har jobb! 🙂 Det hade verkligen blivit galet, men tre per månad är inte illa heller med tanke på allt runt omkring dig 😊 själv vill jag ha mer tid till en massa saker, däribland läsning, 24 timmar är för kort dygn för mig.

   Gillad av 1 person

 3. Jag uppdaterade så sent som igår mitt läsmål inför 2017 till 35 böcker. Det är tre fler än jag läste i år. Det känns ganska lagom. Speciellt när jag skriver minskar ju tiden för läsandelite pga att dygnet inte har tillräckligt många timmar, men det ser jag som något naturligt. Skrivandet kommer först. Visst är det viktigt attläsa mycket som författare med men vill man färdigställa saker måste man nog skriva minst lika mycket som man läser tidsmässigt. Tror jag. 🙂 kan man följa dig på goodreads?

  Gillad av 1 person

 4. Mängden böcker är inte något jag fokuserar på. Om jag kollar antal böcker varje år 2010-2016 så varierar det ganska kraftigt från 22 böcker till 117 och snittet blir 68. Antalet beror ju mycket på läslusten, lässvackor och vilken sorts böcker jag har läst. En del böcker kräver ju mycket reflektion och tar längre tid att läsa medan andra, som ex. ungdomsböcker och fantasy går undan ganska snabbt. Ibland kan jag dock känna att jag har läst en ”bra” bok för snabbt med för lite reflektion. Där har jag tänkt att bloggandet ska hjälpa mig att minnas böcker jag läst bättre, ny bloggare som jag är. Men jag kan inte säga att jag läser för att det ska ge mig nya insikter och lärdomar, jag läser mest för nöjes skull men visst är det härligt när böcker kan få mig att fundera över sånt jag inte tänkt på tidigare. Mitt läsmål för året är att prioritera böcker ur egna bokhyllan framför bibliotekets böcker för jag har väldigt många olästa böcker som stått i evigheter. Men självklart kommer jag låna böcker också!

  Gillad av 1 person

 5. Att plöja maximalt antal böcker har inget egenvärde i sig, det håller jag med om. Jag har ärligt talat aldrig tänkt på böcker i mängd… mitt läsmål är därför att testa nya genrer, ta tips av folk, läsa lite mindre författare. Sånt bara 😊 Och, framför allt, njuta medan jag läser för den tiden är bara min egen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s